Oldal kiválasztása

Hosszan alkudoztunk a házra, az egyik rokon nehezen állt kötélnek. Sokat jártam emiatt Feri bácsihoz, egy-egy kupica pálinka fölött győzködtem. De minek neked egy ekkora birtok, lányom? – kérdezte tőlem, hiszen nő létemre egymagam voltam a vevő a hatalmas, romos birtokra. Lesz, ami lesz, megmondom az igazat – gondoltam. Nekem bábszínházam van, én itt pajtaszínházat szeretnék. – válaszoltam. Patacsi bácsi hosszan nézett rám, szeme bepárásodott, megfogta a vállam, és ezt mondta: Tied lányom! Én még játsz’tam itt a pajtaszínben! Feri bácsi igazát a padláson megtalált szövegkönyv-részletek is alátámasztják, mindenki a maga szövegét másolta ki egy füzetbe Kerti tanító vezetésével, aki legutolsóként őrizte a régi szokást itt Cserkúton. (Közreadja Szabó Zsuzsa bábművész)
Most megújulva, megszépülve újra nyit a Pajtaszín! Otthonában játszik a Levendulaszínház (Zsuzsi néni bábszínháza), próbalehetőséget nyújtunk más kamaratársulatoknak, felélesztjük a helyi pajtaszínházi hagyományt….

A Levendulaszínház előadásait előre egyeztetett időpontban 20-50 néző esetén tartjuk meg.
Gyermek belépő: 1000 Ft
Felnőtt belépő: 1500 Ft

A kővé vált lakodalmas menet

Több száz éves történet 30 percbe sűrítve!
Az utcánkból is látni a Jakab-hegy oldalából kimagasodó különös formájú vörös sziklákat, a Babás-szerköveket, amiknek különös története van. Miközben Zsuzsi néni az edényeket készíti elő a főzéshez, belefeledkezik a történetmesélésbe. A tárgyak a polcokon újrarendeződnek, szétválik Felvégiék piros zománcos tárgyi világa Alvégiék kék tárgyaitól. A cselekmény a két, egymással rivalizáló család versengését gazdagon kibontva jut el a drámai végkifejletig.

Színpadra állította és játssza: Szabó Zsuzsa bábművész
Konzulens: Ujvári Janka Blattner-díjas bábművész
Díszletmunkák: Pintér Tibor

„A kővé vált lakodalmas menet” szakmai program megvalósítását 2020 évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

Játékidő 40 perc. Az előadás kisebb művelődési házak számára megrendelhető.

Vitéz Lászlóné a csodamalomban

Vitéz Lászlóné született Karan Terka egymaga van otthon. László, a híres ördögverő éppen más vidékek szélmalmait tanulmányozza. Terka így kénytelen egymaga vesződni a három macskájával, akik nem hogy segítenék, de hátráltatják a galuskaszaggatásban. Egyik szitál, másik rostál, harmadik…a harmadik, a csámpás vörös kandúr meg mindig valami csínytevésben mesterkedik, így nem könnyű haladni. Az éhes László pedig bármikor betoppanhat – gondolja Terka. Vitéz László viszont nem hogy nem toppan, hanem még más, még távolabbi malmok irányába veszi útját a szelek szárnyán, ahová a széllapátok repítik. Innen küldi akadozó üzeneteit az éteren át: „Terkám elkapom mindjárt az Eiffel torony gombját! / Mit csinálsz László?!? Elnyalod a tejföltorony combját?!?” Terka nagy örömére felbukkan az Ördög is, és hiába a tiltás, hogy óvakodjon mindenféle bacilucitól, Luci Ferkó megtetszik neki vagány megjelenésével. Az ördög is megörül, hogy Vitéz László házon kívül van…
Játékidő 40 perc.

A produkció a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Turka, a táncoló kecske

Dramatikus népi játék a sokaság és Zsuzsi néni örömére TÚL A HÉTSZÁZADIK ELŐADÁSON!

Túrós haluskás szép jó napot!
Itt van Zsuzsi néni, meg az ő táncos lábú kecskéje! Táncol, számol, még tejet is ad!…jaj, hiszen ezt elhagyta a lelkecskéje! De életre kel ám!
Ez a kecske sosem öregszik, pedig immár nagykorú, Zsuzsi néni meg csak fiatalodik a közönség rajongásában fürdőzve.
Eredeti népi játékokból – ezt hozzuk mi – és a sokaság jókedvéből – ezt hozzátok ti – kerekedik ki a mulatság.
A dramatikus játékok között a kecskealakoskodás volt az egyik legnépszerűbb. A régi hagyományt nagy sikerrel játsszuk évek óta mindenféle sokadalomban, szabadban és tető alatt, kicsiknek és nagyoknak egyaránt – és most itt, a MaCseK Pajtaszínben! Az interaktív játékot Ujváry Zoltán gyűjtéséből* az eredeti szövegvázra épített rögtönzések teszik az adott közönség számára élvezetessé. (Játék és maszk – Dramatikus népszokások I. – a Bihari Múzeum kiadványa Debrecen, 1983.)

Játékidő 40 perc. Az előadás kisebb szabadtéri rendezvényre megrendelhető.

Vendégek

ALIBI

inkluzív előadás épek és fogyatékkal élők részvételével
Az első produkció, ami ezen a színpadon készült, a 4. Akadálymentes turizmus napján 2020. szeptember 5-én lett bemutatva Orfűn ALIBI címmel.
Társulatunk Kínzó oltalom címmel készül a következő bemutatóra.

A „Kínzó oltalom” szakmai program megvalósítását 2021 évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta. MMA logo

Teljes előadás

Részlet az Alibi c. darabból

Kapcsolat

Üzenjen nekünk az alábbi űrlap kitöltésével, vagy keressen direktben a mellékelt elérhetőségeink egyikén. Ha épp elfoglaltak vagyuk visszahívjuk.

+36 30 684 15 74

7673 Cserkút, Rákóczi utca 18.

hello@cserkutimacsek.hu

14 + 15 =